Preskocit navigáciu

Aj v Kosove si pripomenuli pamiatku 42 slovenských vojakov


Aj v Kosove si pripomenuli pamiatku 42 slovenských vojakov

Vedúci Styčného úradu SR v Prištine Henrik Markuš položil 17. januára 2014 pri príležitosti 8. výročia tragického úmrtia 42 príslušníkov slovenského kontingentu misie KFOR veniec k pamätníku na bývalej základni českého a slovenského kontingentu KFOR v Šajkovaci. Spomienkového ceremoniálu sa zúčastnili príslušníci maďarského kontingentu KFOR, ktorý prevzal zodpovednosť misie KFOR za územie na severovýchode Kosova (pamätníky Šajkovac a Sekirača), ako aj zástupcovia ZÚ Maďarska a príslušníci slovenského kontingentu v misii EULEX. Na pietnom akte sa prítomným prihovoril vedúci Styčného úradu SR a miestny predstaviteľ Vodohospodárskej spoločnosti (RWC), v objekte ktorej sa pamätník nachádza.
Hlavný spomienkový ceremoniál sa následne uskutočnil na hlavnej základni KFOR v Prištine (HQ Film City). Pietneho aktu na HQ KFOR sa zúčastnil veliteľ KFOR generálmajor Salvatore Farina (Tal.), vv. Maďarska a zástupkyňa ZÚ Českej republiky, ktorí spolu s vedúcim Styčného úradu SR položili vence k pamätníku 42 slovenských príslušníkov KFOR. Prítomní boli aj vedúci predstavitelia väčšiny krajín pôsobiacich v misii KFOR, príslušníci slovenského kontingentu v misii EULEX, ako aj ďalší zástupcovia misie KFOR. Na pietnom akte vedúci Styčného úradu SR a veliteľ KFOR vo svojich príhovoroch vzdali hold slovenským vojakom ako hrdinom, ktorí statočne slúžili v misii na území Kosova.


Aj v Kosove si pripomenuli pamiatku 42 slovenských vojakov 1Aj v Kosove si pripomenuli pamiatku 42 slovenských vojakov 1Aj v Kosove si pripomenuli pamiatku 42 slovenských vojakov 1Aj v Kosove si pripomenuli pamiatku 42 slovenských vojakov 1Aj v Kosove si pripomenuli pamiatku 42 slovenských vojakov 2Aj v Kosove si pripomenuli pamiatku 42 slovenských vojakov 2Aj v Kosove si pripomenuli pamiatku 42 slovenských vojakov 2Aj v Kosove si pripomenuli pamiatku 42 slovenských vojakov 2Aj v Kosove si pripomenuli pamiatku 42 slovenských vojakov 3Aj v Kosove si pripomenuli pamiatku 42 slovenských vojakov 3

Autor: SÚ SR v Prištine , Foto: SÚ SR v Prištine - Dátum: 21.01.2014
Čítanosť: 7046
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share