Preskocit navigáciu

Martinčania sa na Tureckom vrchu pripravovali na ALTHEu


Martinčania sa na Tureckom vrchu pripravovali na ALTHEu V priestoroch VVP Turecký vrch sa v dňoch 10. až 14. septembra uskutočnila príprava vyčleneného slovenského deklarovaného príspevku, ktorý je v pohotovosti od 1. apríla do konca tohto kalendárneho roka na nasadenie do operácie EUFOR ALTHEA ako okamžitá záloha jej veliteľa (IR ALTHEA).
Príspevok tvorí rota martinského mechanizovaného práporu. Kapitán Rudolf Janči, ktorý momentálne jednotke velí hovorí, že rota je z takmer dvoch tretín tvorená príslušníkmi 1. mechanizovanej roty a doplnená ďalšími vojakmi práporu (tvoria ju tri mechanizované čaty a čata logistickej podpory). Rota si na Tureckom vrchu precvičila v rámci takticko poradového cvičenia najmä stabilizačné aktivity, ktoré bude plniť počas svojej aktivácie v priestore nasadenia na území Bosny a Hercegoviny. Išlo hlavne o hliadkovanie, pozorovanie, prehľadávanie, udržiavanie bezpečnosti, ochranu infraštruktúry, zriaďovanie kontrolných stanovísk, vyhľadávanie a zadržiavanie osôb. „Do výcviku sme zakomponovali obranu a ochranu základne, ale aj kontrolu a monitorovanie prostredia. Vojaci museli zvládnuť situácie pri pašovaní zbraní, prechode utečencov, snahu o vyprovokovanie nepokojov, Vtedy sa preverila aj jej činnosť pri kontrole a zvládnutí davu. V rámci celej roty ju zatiaľ ešte neplnili. A cestou z Martina do priestoru cvičenia a počas návratu si precvičili aj presun kolón. Na Tureckom vrchu ošetrili techniku po presune a vyložili potrebné zásoby, ktoré jednotka so sebou vezie na plnenie úloh,“ približuje náplň výcviku kapitán Janči.
Veľmi oceňuje prácu, ktorú odviedol najmä jeho zástupca nadporučík Peter Lukáč, veliaci poddôstojník 2. čaty rotmajster Marek Kakalej či veliteľ družstva rotný Stanislav Palovčík. Nadporučík Lukáč má podobne ako väčšina jednotky skúsenosti z pôsobenia v zahraničných operáciách medzinárodného krízového manažmentu. „Vojaci pôsobili v KFOR, Iraku a v operácii ISAF v Afganistane. V strážnej jednotke v Kandahare som bol s mnohými z nich. Je to výhoda. Viem, ako riešia úlohy v rôznych vypätých situáciách. Do roty veľmi dobre postupne zapadli aj príslušníci ďalších súčastí práporu. Ukázalo sa to ešte v rámci marcového certifikačného cvičenia, keď nás hodnotil previerkový tím CREVAL, ale aj neskôr v rámci ďalších výcvikov. Všetkým nám veľmi pomohlo cvičenie Javelin v Čechách, ktorého sme sa v júni zúčastnili.“
Podľa neho i ďalších príslušníkov roty bolo cvičenie Javelin v českom výcvikovom priestore Libavá veľmi prospešné. Aj preto, lebo v jeho priebehu plnili úlohy spoločne s českými vojakmi z 71. mechanizovaného práporu z Hranic na Moravě, ktorí sa pripravovali do vojenskej operácie Resolute Support Afganistan. Témou cvičenia bolo rotné zoskupenie v stabilizačnej operácií.
Cvičenie vo VVP Turecký vrch i presun z materskej posádky do miesta cvičenia a naspäť ukázalo, ži príslušníci martinskej roty sú dobre pripravení na plnenie úloh, ktoré ich čakajú v nadchádzajúcom období na Balkáne.

Martinčania sa na Tureckom vrchu pripravovali na ALTHEuMartinčania sa na Tureckom vrchu pripravovali na ALTHEuMartinčania sa na Tureckom vrchu pripravovali na ALTHEuMartinčania sa na Tureckom vrchu pripravovali na ALTHEuMartinčania sa na Tureckom vrchu pripravovali na ALTHEu2Martinčania sa na Tureckom vrchu pripravovali na ALTHEu2Martinčania sa na Tureckom vrchu pripravovali na ALTHEu2Martinčania sa na Tureckom vrchu pripravovali na ALTHEu2Martinčania sa na Tureckom vrchu pripravovali na ALTHEu3Martinčania sa na Tureckom vrchu pripravovali na ALTHEu3Martinčania sa na Tureckom vrchu pripravovali na ALTHEu3Martinčania sa na Tureckom vrchu pripravovali na ALTHEu3Martinčania sa na Tureckom vrchu pripravovali na ALTHEu4Martinčania sa na Tureckom vrchu pripravovali na ALTHEu4Martinčania sa na Tureckom vrchu pripravovali na ALTHEu4Martinčania sa na Tureckom vrchu pripravovali na ALTHEu4Martinčania sa na Tureckom vrchu pripravovali na ALTHEu5

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 14.09.2015
Čítanosť: 5766
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share