Preskocit navigáciu

Prezident Slovenskej republiky vymenoval nového náčelníka Generálneho štábu OS SR


Prezident Slovenskej republiky vymenoval nového náčelníka Generálneho štábu OS SR

Vo štvrtok 26. apríla vymenoval prezident Slovenskej republiky a hlavný veliteľ jej ozbrojených síl nového náčelníka Generálneho štábu OS SR. Od 7. mája sa ním na návrh vlády stáva generálmajor Daniel Zmeko, v súčasnosti pôsobiaci na pozícii Národného riaditeľa pre vyzbrojovanie MO SR. K rovnakému termínu generála Zmeka povýšil do vojenskej hodnosti generálporučík. Počas svojho príhovoru prezident SR poďakoval odchádzajúcemu náčelníkovi generálovi Milanovi Maximovi za jeho pôsobenie počas štvorročného mandátu, rovnako vyslovil odporúčania pre nového náčelníka Generálneho štábu aby sa zameral na aktuálne a akútne problémy ozbrojených síl.
Na záver generál Maxim zaželal svojmu nástupcovi hladký nástup do rozbehnutého vlaku. "Pevne verím že sa generál Zmeko bude môcť pokračovať v mnou začatých aktivitách," uviedol generál Maxim.
Odchádzajúcemu generálovi Maximovi poďakoval aj minister obrany Peter Gajdoš, ktorý povedal, "napriek tomu že sme nemali na všetky veci rovnaké názory, čo je dobre, naša spolupráca, či už v pozícii zástupcu pána generála, alebo neskôr ako jeho nadriadeného, bola vždy mimoriadne plodná." Zároveň zdôraznil že generála Zmeka vybral a navrhol na základe svojej mnohoročnej znalosti a zváženia všetkých kvalít generálov OS SR.

Prezident SR zároveň povýšil troch ďalších generálov do vyšších generálskych hodností a menoval nového brigádneho generála.

Nový náčelník Generálneho štábu OS SR má za sebou bohatú kariéru profesionálneho vojaka. Počas svojej viac ako tridsaťročnej kariéry v ozbrojených silách pôsobil na veliteľských funkciách u mechanizovaných jednotiek od stupňa čata po stupeň brigáda. Bol náčelníkom odboru pre operácie ako aj náčelníkom štábu veliteľstva pozemných síl, pôsobil na viacerých funkciách v rámci generálneho štábu, vrátane pozície veliteľa Centra riadenia operácií. Bol tiež zástupcom veliteľa pozemných síl. Genmjr. Daniel Zmeko má skúsenosti aj z pôsobenia v misii OSN na Cypre a velil slovenskému kontingentu v Iraku. Ako veliteľ Centra riadenia operácií zodpovedal za všetky operácie v zahraničí a realizoval rozsiahlu transformáciu slovenského kontingentu v Afganistane. Na Generálnom štábe OS SR tiež vykonával funkciu náčelníka štábu pre podporu operácií a bol zodpovedný za oblasť logistiky, financií, personálu, KIS a prevádzky letectva, a to komplexne za celé ozbrojené sily. V súčasnosti plní úlohy v oblasti modernizácie a vyzbrojovania. Má teda bohaté skúsenosti nielen z priameho velenia, ale i v oblasti realizácie podporných procesov z úrovne nielen generálneho štábu, ale i ministerstva obrany. 


Prezident Slovenskej republiky vymenoval nového náčelníka Generálneho štábu OS SRPrezident Slovenskej republiky vymenoval nového náčelníka Generálneho štábu OS SRPrezident Slovenskej republiky vymenoval nového náčelníka Generálneho štábu OS SRPrezident Slovenskej republiky vymenoval nového náčelníka Generálneho štábu OS SRPrezident Slovenskej republiky vymenoval nového náčelníka Generálneho štábu OS SR 2Prezident Slovenskej republiky vymenoval nového náčelníka Generálneho štábu OS SR 2Prezident Slovenskej republiky vymenoval nového náčelníka Generálneho štábu OS SR 2Prezident Slovenskej republiky vymenoval nového náčelníka Generálneho štábu OS SR 2

Autor: OOd NGŠ , Foto: autor - Dátum: 26.04.2018
Čítanosť: 8051
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share